SKL-keuring: wat is het en waar wordt op gelet?
Wist u dat onze motorvatspuiten voor levering SKL gekeurd kunnen worden? In dit blog gaan we in op wat de SKL-keuring precies inhoudt en wat u kunt verwachten van deze keuring.
Onafhankelijke keuring
De SKL is een onafhankelijke keuring voor gewasbeschermingsapparatuur waarmee chemische middelen worden gespoten of verneveld. De keuring wordt georganiseerd en gecontroleerd vanuit de Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek, een onafhankelijke stichting die zich toelegt op het verbeteren van machines en installaties die in de landbouw en (glas)tuinbouw worden gebruikt. Zij zorgen er ook voor dat bedrijven gecertificeerd worden om de SKL-keuring uit te voeren.
Keuring voor hoogvolume spuitapparatuur
Onder die bedrijven zijn ook onze dealers: zij keuren standaard de motorvatspuiten van de machines die wij leveren. De keuring die zij uitvoeren is opgezet voor hoogvolume spuitapparatuur en het protocol is breed gedefinieerd, zodat veel machines op deze manier gekeurd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan mobiele of vast opgestelde motorvatspuiten en machines met een spuitlans of een verticale of horizontale spuitmast. Het protocol is gebaseerd op de EU-richtlijn Duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen en de internationale norm NEN-EN-ISO 16122:4 (2015).
Wat wordt er gekeurd?
Tijdens de SKL-keuring beoordeelt de keurmeester op basis van het protocol of de machine goed functioneert. Concreet betekent dit dat de volgende punten worden gecontroleerd:
- De afgiftemeting van de spuitdoppen.
- Controle op lekkages bij het systeem onder druk.
- Roercapaciteit van de pomp.
- Veiligheid aandrijving van de pomp.
- Spuitboom, spuitmast, spuitpistool.
- Controle van de tank op tankdeksel, afleesbaarheid tankinhoud en aanwezige vulzeef.
- Controle op aanwezigheid en staat van de filters.
- Controle manometer(s) op voldoende afleesbaarheid (diameter, schaalverdeling) en nauwkeurigheid.
- Staat van slangen, leidingen, klemmen, dophouders, doppen, beschadigingen en bevestiging.
- Drukregelaar.
- Functioneren van het bedieningsorgaan.
De keurmeester voert een aantal controlemetingen uit en het resultaat wordt beschreven in een duidelijk keuringsrapport. Wordt de machine goedgekeurd? Dan wordt er een goedkeuringssticker op geplakt waar het rapportnummer op staat en de datum waarop de machine zijn volgende keuring moet hebben gehad. Wordt de machine niet goedgekeurd, dan moet deze gerepareerd worden en binnen 3 weken weer worden aangeboden ter keuring.
Meer informatie over Empas-machines?
Bent u geïnteresseerd in onze oplossingen voor onkruidbeheer en voor in de tuinbouw? Neem dan contact met ons op via verkoop@empas.nl of telefonisch via +31(0)318-525888.