Hoe het constante temperatuursysteem heet water onkruidbestrijding nog efficiënter maakt

Door Gerard Baars

vrijdag 13 mei

Onkruidbestrijding


Met de MCB 3.0-machine zette Empas al eerder de standaard voor duurzame heet water onkruidbestrijding. Een belangrijk element van deze machine is het constante temperatuursysteem. Dit unieke systeem reguleert constant de watertemperatuur, zodat de gebruiker dit niet zelf bij hoeft te stellen. Het resultaat: efficiënter werken en meer gebruikersgemak

Watertemperatuur van cruciaal belang

In het thermisch onkruidbeheer is watertemperatuur de belangrijkste factor. Om effectief te kunnen werken moet de temperatuur altijd rond de 99 à 100 graden zitten. Daalt of stijgt de temperatuur met 3 graden of meer, dan kan de onkruidbestrijding niet helemaal optimaal meer zijn. De gebruiker van de machine moet dan zelf de temperatuur bijregelen. Dit is in de praktijk echter niet altijd handig. Een machine met het constante temperatuursysteem is dan een uitkomst.

Optimale onkruidbestrijding

Het constante temperatuursysteem werkt met een voeler die tijdens het werken registreert hoeveel water er voorbij komt. Het volume van het water geeft aan hoe het ervoor staat met de temperatuur: minder volume betekent dat het kouder is, meer volume dat het warmer is. Aan de hand van die informatie stelt de voeler steeds de watertemperatuur vast en past hij het toerental van de machine daarop aan. 

Op deze manier wordt de gewenste temperatuur nog sneller bereikt en blijft deze constant, waardoor de onkruidbestrijding optimaal is. Omgevingsfactoren zoals de buitentemperatuur en die van de waterbron hebben ook geen effect meer op de watertemperatuur in de machine.

Naast het optimaliseren van de onkruidbestrijding maakt het constante temperatuursysteem het werken met deze spuitmachines ook een stuk gemakkelijker. Waar de gebruiker normaal gesproken steeds zelf de temperatuur moet bijregelen, neemt de machine dat nu over. De gebruiker kan zich focussen op het werk, de machine doet de rest!

Heet water onkruidbestrijding met de MCB 3.0

Het constante temperatuursysteem zit momenteel alleen nog in de MCB 3.0; het systeem is bedacht en ontwikkeld voor deze heetwatermachine. Door deze technologie is de MCB 3.0 volledig autonoom, wat de machine heel gebruiksvriendelijk maakt. Het plan is om het systeem in de toekomst ook in andere machines aan te brengen, zodat meer gebruikers ervan kunnen profiteren. 

Benieuwd naar het constante temperatuursysteem?

Bent u benieuwd naar wat de MCB 3.0 en dit systeem voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op via verkoop@empas.nl of telefonisch via +31(0)318-525888