Het belang van spuitnozzles voor juiste gewasbescherming toedieningstechniek

Door Carel Doornenbal

maandag 24 januari

Spuitoplossingen


Een spuitnozzle is onmisbaar bij gewasbescherming. Deze spuitnozzle plaats je op een spuitboom- of mast en hieruit komt uiteindelijk het middel wat op het gewas wordt gespoten. Om het spuiten van het middel zo efficiënt mogelijk te laten gebeuren, is het belangrijk de juiste nozzle te kiezen en deze ook op de correcte manier af te stellen.

Waarom is het steeds belangrijker om goede nozzles en technieken te gebruiken?

Er zijn steeds minder soorten bestrijdingsmiddelen beschikbaar en er kan minder vaak dezelfde middelen worden gebruikt. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan het werken met gewasbeschermingsmiddelen. De keren dat de gewassen worden behandeld, moet het dus goed uitgevoerd worden. Hierbij is het tijdstip ook belangrijk, elk gewas en middel verschilt daar weer in. Wat ook niet vergeten moet worden, is dat de gevel aan het einde van het gewas ook meegenomen moet worden voor het beste resultaat.

De Empas positiedop

De dop kan in vijf posities worden gezet voor een goede indringing. Elke dop is makkelijk af te sluiten, zodat je mee kan groeien met het gewas. De nozzle zit altijd in de goede positie van 15 graden door een bajonetsluiting. De doppen gaan lang mee door de goede kwaliteit. En zijn robuust gemaakt zodat ze tegen een stootje kunnen.
 

Verschillende types spuitnozzles en nozzlehouders

Om ervoor te zorgen dat de nozzlehouders altijd op de juiste plek gemonteerd worden, zijn er verschillende types om dit direct inzichtelijk te maken. Er is een zilveren nozzlehouder, dit is de rechterkap. De zwarte nozzlehouder is de linkerkap. Door de verschillende kleuren zijn er geen vergissingen bij montage wanneer de nozzles gereinigd moeten worden. Daarnaast is het direct zichtbaar of de juiste kap op de juiste plek zit.

De spuitnozzles zijn er in veel verschillende typen, vormen en kleuren. Elke type heeft een andere soort bedekkingshoek en een ander soort druppelspectrum, zo kan de ene nozzle meer in de breedte spuiten waar de andere juist een smalle straal spuit. Daarnaast zijn er nog verschillende kleuren, waar de kleur geel bij verticaal spuiten het meest gebruikt wordt. De kleuren geven aan hoe groot de doorlaat is waar de vloeistof doorheen gaat. Hoe meer vloeistof er doorheen gaat, hoe groter de druppels zijn. De druppel komt dan verder het gewas in. Een gevolg hiervan is dat het gewas dan weer natter wordt, dit is ook niet wenselijk. Het is daarom belangrijk de juiste nozzle te kiezen.

Juiste manier van de indringingstest uitvoeren

Door altijd met de spuitmast achterwaarts te werken til je het blad iets op, anders spuit je het gewas juist dicht. De nozzles zijn zo gepositioneerd dat het blad niet dicht slaat tijdens het spuiten. De nozzles zijn evenredig verdeeld over de mast zodat er een kleine overlap is op het gewas, zo worden er geen stukken overgeslagen. Om te testen hoe goed het middel op en in het gewas komt, is een fluortest aan te raden. Zo weet je hoe de gewasbeschermingsmiddelen op de planten komen en het is het direct visueel. Op deze manier kan je de behandeling van je gewas constant verbeteren. Een andere manier is watergevoelig papier gebruiken, dit is gemakkelijker uit te voeren maar geeft een grove indicatie. Het is minder nauwkeurig dan een fluortest, maar genoeg om eventueel aanpassingen te doen.